Ναι, δεν είναι το ίδιο για όλες τις τέχνες. Το άτομο που έχει επιλέξει το Muay Thai μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό γάντι από κάποιον που ασχολείται με την πυγμαχία ή το kick boxing.
Για παράδειγμα, για το Muay Thai μπορεί να χρειαστεί να αρπάξει και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να χρησιμοποιήσει γόνατο. Συνεπώς, είναι χρήσιμο το γάντι να είναι αρκετά ευέλικτο και εύκαμπτο ώστε να επιτρέψει να ανοίξουν τα χέρια ελαφρώς.
Για κάποιον που κάνει kickboxing στο γυμναστήριο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χρήσιμο να επιλέξει ένα γάντι που είναι πιο παχύ με περισσότερο αφρό μπροστά για τα χτυπήματα στον σάκο και για τεχνική-προπόνηση με άλλον αθλητή έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες τραυματισμού των χεριών του.
Ένας επαγγελματίας πυγμάχος, θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα ένα πιο ελαφρύ γάντι το οποίο είναι πιο εύκολο να σχηματίσει την γροθιά. Στα Golden Gloves και άλλες επαγγελματικές διοργανώσεις τα γάντια που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα ελαφριά, αφού σε γενικές γραμμές ένας πυγμάχος θέλει να κάνει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά με την γροθιά του. Αυτό θα τον βοηθήσει επίσης να κρατήσει τα χέρια του ψηλά και κλειστά για να προστατεύσει τον εαυτό του για περισσότερη ώρα.
Θα πρέπει προφανώς να επενδύσεις σε ένα καλό ζευγάρι γάντια εάν σκοπεύεις να ασχοληθείς σοβαρά με ένα από τα: πυγμαχία, kickboxing, Muay Thai, MMA (μικτές πολεμικές τέχνες), καράτε, tae kwon do, jiu jitsu, judo και Krav Maga.
Το πρώτο βήμα για να πάρεις τα σωστά γάντια είναι πάντα να ρωτήσεις τον δάσκαλο σου. Μην πηγαίνεις σε κατάστημα ειδών πολεμικών τεχνών και να αγοράζεις τα γάντια που φαίνονται ωραιότερα ή είναι πιο φθηνά. Συνήθως δεν είναι τα καλύτερα γάντια για σένα και πιθανότατα θα καταστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρειαστεί να επενδύσεις λίγο περισσότερα χρήματα στην αρχή για ένα καλύτερο ζευγάρι γάντια. Αλλά αξίζει τον κόπο.
Θυμήσου ότι ο σκοπός των γαντιών του μποξ είναι να αγκαλιάζει το χέρι σας και να προστατεύει εσένα και τον αντίπαλό σου. Εάν αγοράσεις γάντια σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα αθλητικών ειδών, μπορεί να νιώθεις πως εξοικονόμησες χρήματα, αλλά μάλλον δεν είναι έτσι.
Όταν επιλέγεις τα γάντια σου θα πρέπει να εξετάσεις τι είδους δραστηριότητα θα κάνεις.
Αν ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη όπου θα πρέπει να μπορείς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου, θα χρειαστείς ένα πιο ευέλικτο-ελαφρύ γάντι. Εάν τα θέλεις μόνο για χτυπήματα στον σάκο, θα χρειαστείς προστασία στο μπροστινό άκρο του γαντιού (δηλαδή παχύτερο padding). Αν είναι να ανέβεις και να αγωνιστείς είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά στο ring, θα θελήσεις ένα βαρύτερο γάντι. Αν προετοιμάζεσαι για να μπεις στο ring μόνο για προπόνηση, δηλαδή sparring, θα χρειαστείς ένα πιο ελαφρύ γάντι. Εάν σκοπεύεις να χτυπάς μόνο το αχλάδι και την μπάλα ταχύτητας ή κάτι πιο ελαφρύ, μπορείς να το κάνεις με γάντια σάκου ή με κάποια απλά γάντια του μποξ.
Το μέγεθος του γαντιού και το βάρος του γαντιού ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα. Σε πολλές περιπτώσεις, η ταξινόμηση κατά μέγεθος δεν αντιστοιχεί με το βάρος του γαντιού, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα.
Το βάρος του γαντιού είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Θα επιλέξεις το βάρος του γαντιού ανάλογα με την χρήση του. Θα επιλέξεις μέγεθος ανάλογα με την καλύτερη προσαρμογή του γαντιού.
Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη για γάντια είναι small,medium,large η σε κάποια εταιρεία:
8 oz - ιδανικό για επαγγελματίες αθλητές
10 oz - ιδανικό για επαγγελματίες αθλητές
12 oz - ιδανικό για τις γυναίκες και αθλητές με μικρά-λεπτά χέρια για την προπόνηση
14 oz - ιδανικό για τον μεσαίο-φυσιολογικό τύπο αθλητή για την προπόνηση
16 oz - ιδανικό για όλους τους τύπους αθλητή για την προπόνηση
18 οz - ιδανικό για τις μεγάλες κατηγορίες βάρους αθλητών για sparring
20 oz - ιδανικό για τις μεγάλες κατηγορίες βάρους αθλητών για sparring
Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να έχουμε, για παράδειγμα: 12 oz γάντια σε small,medium,large; Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον κατασκευαστή του γαντιού.
Είναι πιθανό να δεις αυτό:
small - 12 oz
medium - 14 oz
large - 16 oz
Επαγγελματίες πυγμαχοi που αγωνίζονται στο ring φοράνε πάντα 8 oz ή 10 oz. Αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά μεγέθη αθλητών και τόσες πολλές διαφορετικές κατηγορίες βάρους οι μαχητές θα χρειαστούν και διαφορετικά μεγέθη γαντιών.
Σε αυτό το παράδειγμα, μπορείς να έχεις 10 οz γάντι σε small, σε medium, σε large, σε xlarge.
Η κοινή λογική λέει πως όσο το γάντι μεγαλώνει το βάρος αυξάνεται. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, τα επαγγελματικά γάντια αγώνα κατασκευάζονται για να έχουν το ίδιο βάρος, ανεξάρτητα από το μέγεθος.
Όταν επιλέγεις μέγεθος γαντιού θέλεις τα γάντια για να είναι άνετα. Εάν υπάρχει πάρα πολύς χώρος στο εσωτερικό υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των χεριών.
Δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή του μεγέθους του γαντιού είναι τα εξής:
-Το γάντι θα ανοίξει - όπως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερο θα ανοίγουνε για να είναι άνετα το χέρι σου. Έτσι, τα γάντια λογικά δεν θα σου είναι ιδιαίτερα άνετα όταν είναι καινούργια. Μπορεί να ξανασκεφτείς την αγορά τους αφού δεν θα σου είναι όσο άνετα τα είχες φανταστεί.
-Βεβαιώσου πως υπάρχει χώρος για τα μπαντάζ. Μην αγοράζεις τα γάντια χωρίς να έχεις μπαντάζ για τα χέρια σου. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά δεμένα τα χέρια σου και δεν θέλεις να πάρεις τα νέα γάντια σου και να συνειδητοποιήσεις μετά ότι δεν σου κανoυν.
Θα διαπιστώσεις ότι κάποια γάντια είναι πιο δημοφιλή από άλλα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένα γάντι είναι πιο δημοφιλές για έναν πυγμάχο δεν σημαίνει πως το γάντι είναι καλύτερο για σένα. Μερικά γάντια σταθμίζονται στο εμπρόσθιο άκρο του γαντιού και μερικά σταθμίζονται στο πίσω άκρο.
Σε γενικές γραμμές τα δερμάτινα γάντια είναι υψηλότερης ποιότητας και θα αντέξουν περισσότερο απ' ότι τα συνθετικά γάντια. Ωστόσο, αυτούς τους καιρούς είναι δυνατό και πολύ συχνό να βρεις καλής ποιότητας γάντια PU. Όπως θα περίμενε κανείς, τα δερμάτινα γάντια είναι πιο ακριβά. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν το συνθετικό-PU με φθηνά γάντια του μποξ.
Τα περισσότερα συνθετικά γάντια που χρησιμοποιούνται είναι για το kickboxing και τα δερμάτινα γάντια χρησιμοποιούνται για σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Όταν πρόκειται για τα γάντια της πυγμαχίας, αλλά και γενικά, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
Απλή: μπορείς να έχεις μια πιο σφιχτή και ασφαλή εφαρμογή χρησιμοποιώντας lace γάντια.
Κάποτε όλα τα γάντια ήταν Lace Up. Τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γάντια θα είναι velcro (ή αλλιώς Hook and loop). Αυτή είναι μια ανάπτυξη που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια επειδή τα velcro γάντια είναι πολύ πιο εύκολο να φορεθούν και να ξεκινήσεις την προπόνηση σου. Αν προπονείσαι μόνος σου, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βάλεις τα γάντια χωρίς να είναι κανείς γύρω για να σε βοηθήσει. Επίσης, είναι δύσκολο να βάλεις τα Lace up γάντια όσο σφιχτά θα ήθελες, αν είσαι μόνος σου.
Σχεδόν σε κάθε περίπτωση θα καταλήξεις να πάρεις velcro γάντια για την προπόνηση. Ωστόσο, τα Lace up γάντια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επαγγελματικά και είναι δημοφιλή, αν έχεις έναν προπονητή που μπορεί να σε βοηθήσει να τα βάλεις πριν μπεις στο ring.
Τη σήμερον ημέρα δεν είναι! Αλλά αυτό είναι μόνο μια πρόσφατη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν γάντια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις γυναίκες. Δεδομένου ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν μικρότερα χέρια, τα γυναικεία γάντια του μποξ τείνουν να είναι πιο μικρά και στενά.
Είναι δύσκολο να βρείτε γυναικεία γάντια του μποξ σε όλα τα βάρη και μεγέθη. Αλλά, όπως εξελίσσεται η πυγμαχία σε δημοτικότητα για τις γυναίκες αυτό μάλλον θα αλλάξει.
Επίσης, είναι σύνηθες πλέον τα γάντια του μποξ για τα παιδιά. Αυτά τα γάντια έχουν επίσης ειδικές διαστάσεις για τα μικρότερα χέρια των παιδιών.
Αποσμητικό: Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι μετά τη χρήση των γαντιών τους είναι να τα ρίξουν στην τσάντα του γυμναστηρίου τους και να κλίσουν και το φερμουάρ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι μετά τη χρήση τους, τα γάντια είναι συνήθως ιδρωμένα και υγρά. Αν τα γάντια δεν στεγνώσουν σωστά μεγαλώνουν έναν μύκητα που προκαλεί μια αποκρουστική οσμή. Την επόμενη φορά που θα τα βγάλεις από την τσάντα σου μπορείς να πάρεις μια γεύση από κάποιες δυσάρεστες οσμές!
Η καλύτερη μέθοδος για τη φροντίδα του γαντιού είναι να αφήσεις τα γάντια να στεγνώσουν μετά από κάθε χρήση. Μπορείτε να το κάνεις αυτό αφήνοντας τα κρεμασμένα έξω να αεριστούν. Επίσης είναι πολύ δημοφιλές να αγοράσεις ένα αποσμητικό γαντιού. Είναι πλέον εύκολο να βρεις αποσμητικό γαντιού που μπορείς να τα ψεκάσεις μετά από κάθε χρήση. Αυτό το αποσμητικό σκοτώνει το μύκητα που προκαλεί τις άσχημες μυρωδιές και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γαντιών σας.
Η απάντηση είναι ναι, μερικές φορές και μερικές φορές όχι.
Εάν χρησιμοποιείς τα γάντια στην προπόνηση, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα επιλέξεις. Υπάρχουν γάντια σε ροζ, λευκό, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και άλλα διαφορά χρώματα.
Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, το χρώμα του γαντιού του μποξ είναι σημαντικό επειδή το κόκκινο και το μπλε χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει διαφορετικές γωνίες. Τα διαφορετικά χρώματα βοηθούν τους διαιτητές στο μέτρημα των πόντων. Στην ερασιτεχνική πυγμαχία θα δείτε συνήθως τα γάντια σε κόκκινο ή μπλε και έχουν ένα λευκό χρώμα στην περιοχή της άρθρωσης. Η λευκή επιφάνεια στην σημείο των αρθρώσεων βοηθά τους διαιτητές-κριτές να καθορίσουν ποιες γροθιές βρίσκουν στόχο και βαθμολογούνται.
Στην επαγγελματική πυγμαχία το χρώμα των γαντιών συνήθως επιλέγεται από τον διοργανωτή των αγώνων.
Κριτήριο για την αγορά μιας επικαλαμίδας είναι, όπως ακριβώς και με τα γάντια, το πόσο προχωρημένος είναι ένας αθλητής και ποιες οι ανάγκες του.
Ένας αρχάριος μπορεί να επιλέξει μια απλή επικαλαμίδα του εμπορίου, είτε από φθηνό PU είτε από καλής ποιότητας βαμβάκι. Πάντα βέβαια παίζει ρόλο και η εφαρμογή που έχει το εκάστοτε προϊόν στο πόδι του.
Υπάρχουν επικαλαμίδες με ενισχυμένο κουτεπιέ για μεγαλύτερες απαιτήσεις, ενισχυμένο καλάμι, καλό κλείσιμο velcro στους αστραγάλους και καλό δέσιμο έχοντας ταυτόχρονα και επέκταση προς τα πάνω για να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο και το γόνατο μας στις κλωτσιές ή τις άμυνες.
Υπάρχει η βαμβακερή επικαλαμίδα, η οποία φοριέται είτε σαν κάλτσα είτε σαν τις κανονικές, δηλαδή με velcro κλεισίματα, και προτείνεται για πιο αρχάριους αλλά και για παιδιά.
Η φροντίδα τους είναι ανάλογη με αυτή των γαντιών μας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δεσίματος των χεριών μας. Δεν γίνεται λόγος βέβαια για επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι χρειάζονται το λεγόμενο taping, το οποίο πρέπει να γίνεται από ειδικούς που ξέρουν ακριβώς τις ευαισθησίες του χεριού αλλά και του τρόπου παιχνιδιού του κάθε αθλητή.
Μιλάμε για αθλητές κυρίως αρχάριους, οι οποίοι μαθαίνουν βασικά πράγματα τα οποία στο μέλλον θα είναι μεταξύ των κύριων διαδικασιών που θα ακολουθούν πριν ανέβουν στο ρινγκ ή πριν ξεκινήσουν την προπόνηση τους.
Συνήθως 3 είναι τα σημεία που πρέπει να είναι δεμένα τα χέρια μας. Καρπός, κόμποι και αντίχειρας. Τυλίγοντας τα 3 αυτά μέρη με τους επιδέσμους μας πρέπει συνεχώς να ελέγχουμε αν είναι άνετα τα χέρια μας με το δέσιμο που τους κάνουμε και να μην είναι καθόλου σφιχτά, κόβοντας μας έτσι την κυκλοφορία του αίματος μας και κάνοντας μας να θέλουμε να τα πετάξουμε από πάνω μας. Αφού έχουμε τελειώσει με το δέσιμο των χεριών μας πρέπει να το νιώθουμε μεν δεμένο αλλά να μην μας εμποδίζει σε καμία απολύτως κίνηση του χεριού μας.
Τα μπαντάζ μας μπορούμε να τα πλύνουμε είτε στο πλυντήριο είτε να τα αφήσουμε ένα ολόκληρο βράδυ σε μια λεκάνη με κρύο νερό και σαπούνι.
Πρέπει να αγοράσω παπούτσια πυγμαχίας για τους εξής λόγους:
• για να διατηρούνται οι αστράγαλοι σταθεροί σε όλες μου τις κινήσεις
• για να μην με πατήσει κάποιος άλλος συναθλητής μου στην προπόνηση είτε με είτε χωρίς παπούτσια και με τραυματίσει (π.χ. σπάσιμο δακτύλου, κάταγμα)
• για να μην πατάω ξυπόλυτος στο τατάμι ή στο ρινγκ και γλιστρήσω
• για να αποφύγω τυχόν μύκητες που ίσως υπάρχουν κάτω
Βράζω νερό στο μπρίκι, μόλις βράσει ρίχνω μέσα την μασέλα και μετράω 10 δευτερόλεπτα. Μετά με ένα κουταλάκι παίρνω τη μασέλα, ρίχνω λίγο κρύο νερό για να μην ζεματιστώ και την τοποθετώ στην άνω γνάθο.
Την πατάω εξωτερικά με τα δάχτυλα μου και από μέσα την πιέζω με τη γλώσσα χωρίς όμως να τη δαγκώσω για να μην καταστραφεί. Πρέπει στο τέλος να ανοιγοκλείνω το στόμα δίχως η μασέλα να πέφτει. Αν δεν πέφτει τότε η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Η κάσκα είναι απαραίτητη για να με προφυλάσσει από τυχόν τραυματισμούς και σημάδια αλλά κατά κύριο λόγο για να απορροφά τα χτυπήματα. Προτείνεται κάσκα κλειστού τύπου με επιπλέον προστασία για τα αυτιά (για αποφυγή ατυχήματος στο αυτί) και με ζυγωματικά για την προστασία αυτών.
Το σπασουάρ είναι απαραίτητο για την προστασία, κατά κύριο λόγο, των γεννητικών οργάνων.
Μια επιστραγαλίδα/επιγονατίδα είναι απαραίτητη για την προστασία από τυχόν τραυματισμό ή/και οστικό οίδημα (πρήξιμο).